Blog

Általában a weboldal egy külön része (aloldala), ahol a bejegyzések – többnyire kategorizálva és felcímkézve – kerülnek megjelentetésre. - írják ezt sokan mint fogalom.

A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében.

blog egy bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely független attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e. A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak.

A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog alakuvá.

Témája sokrétű:
- lehet interneten közzétett személyes,
- egyéni napló, de lehet
- egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy
- üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és
- lehetségesek tematikus blogok is.

Ennek megfelelően a szerzők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed. Sok blog teszi lehetővé a látogatóknak nyilvános megjegyzések írását az egyes bejegyzésekhez, ami közösségek kialakulásához vezethet.

A blogok gyakorlatilag semmiféle formai vagy tartalmi megkötéssel nem rendelkeznek, bár többségük továbbra is hosszabb-rövidebb, döntően szöveges bejegyzésekből áll. A blogok esetében – mint általában a weblapoknál – nagyon jelentős a linkelés lehetősége, amely a bejegyzések kontextusba helyezését segíti elő.

Aki blogot kíván indítani, választhat a számos szolgáltató által kínált ingyenes vagy fizetős megoldás közül, de saját maga is üzemeltethet blogmotort, amelyből több nyílt forráskódú, ingyenes megoldás is létezik.

Ha választasz szolgáltató által kínált ingyenes blogmotort, akkor olvasd el ezt a két interjút, amit késztettem a CafeBlog és az Blog.hu szerkesztőivel.