Időbeosztás, vagyis idő management

Szerintem minden blogger mumusa, az idő! 

„Ahhoz, hogy a lehető legjobban osszuk be a rendelkezésünkre álló időt, először el kell döntenünk, hogy melyek azok a feladatok, amelyekre koncentrálni fogunk. Nem mindegy, hogy olvasunk és kapcsolatokat építünk, vagy céltalanul bóklászunk az interneten. Az idő nagyon rugalmas, elasztikus. Nem tudunk több időt csinálni, de az idő rugalmasan alkalmazkodik ahhoz, aminek szerintünk bele kell férnie. Tehát a kulcs a jó időbeosztás!” – olvasható az interneten! 

 Én egy hétre előre tervezek, mert így látom, mikor mit kell tennem. Van egy nap, ami csak az írásé, a saját projektemé. Félre ne értsetek, másoknak is írok, meg dolgozom, de van egy “csak saját” napom! Ez nálam a kedd, ezért is van szerdán a podcast. 

Ha jó akarsz lenni az idő-menedzsmentben, akkor csoportosítanod kell a feladataidat. Gyűjts össze egy helyre mindent, aminek azonos feladataidhoz van köze – mint a szennyest, egy helyen van mind, egyszerre teszed őket a mosásba.

Ha napi listát írtam, frusztrált, hogy biztosan teljesíteni tudom-e a dolgokat, és ez nekem nem volt jó, így rászoktam arra, hogy a napi listát csak este írtam meg, és így már nem éreztem olyan nagy tehernek, úgyhogy olyat is felírtam, ami mellé odaírtam: “máskor intézendő” – ez azt jelenti, hogy arra időt kell szánnom, de nem sürgős feladat! A heti lista mindig szombaton készül el, mert akkor a párom is otthon van, és tudunk tervezni akár együtt, akár ő is be tud segíteni. 

Amikor megvan a kötelező program-összeírás a hétre, utána prioritásokat állítok fel: fontos, nem fontos, ráér; magyarul osztályozom a teendőimet. 

Megpróbálok időlimitet is adni, így tudom, mire mennyi időm van, és nem csúszok meg! 

Például kedden 2 órám van csak írással foglalkozni! Se több se kevesebb. 

Nagyon oda kell figyelnem arra, hogy a gondolataim ne kalandozzanak el, ehhez az is kell, hogy a munkafolyamatomat ne szakítsák  meg! 

blurred-background-calendar-cellphone-1893424.jpg

Itt jön a késleltetett kommunikáció, mert nem veszek fel telefont, nincsenek bekapcsolva a közösségi oldalak, le van némítva minden a gépemen! Csak írok, azoknak is van már egy lista összeállítva, mikor mit miről írok, persze ésszerű határokon belül. A többi napomra van egy jegyzetfüzet a táskámban, amit mindenhová cipelek, de nem ragadok a gép elé! 

Arra is rászoktattam magam, – mert van egy gyerekem, aki erős érdeklődést mutat a kütyük és telefonok iránt – hogy a nap bizonyos szakaszaiban nézem csak meg a közösségi felületeket, leginkább, mikor alszik, dél körül, és este, mikor lefektettem; én ezt hívom talált időnek, ami csak a közösségi kommunikációé, ami a 30 napos kihívás miatt sűrűbb lett, de nagyon is figyelni kell, mert nem akarok a gyerekem szemében egy mobil függő zombi lenni. Arra is rájöttem, hogy imádom a Pinterestet, de hogy le kellett törölnöm, mert jó inspirációnak, de a legnagyobb időrabló, amivel valaha találkoztam. Csak tematikusan megyek fel, csak a gépemen, és úgy hogy fél óránál többet nem vagyok rajta! Cserébe, ha már én nem nyomkodom a telefont, befogtam a leányzót segíteni a főzésben, imád felmosni, port törölgetni, és zoknikat felakasztani a szárítóra. Nem az igazi, de ha ő boldog, akkor anya is. 

Itt még fontos beszélni arról is, hogy mennyi időt töltünk a tévé előtt, a mobil fogságában!  Egy átlagos felnőtt ma Magyarországon közel 4 órát tölt tévénézéssel… Egyébként mindenki életében van egy csomó holtidő, amit lehetne hasznosítani például: héven utazva, buszra várva lehet podcastot hallgatni, vagy utazás közben elküldeni a fontos emaileket. Telefonon beszélni valakivel, miközben bepakolod a szennyest a mosógépbe, vagy éppen leszeded a ruhát a szárítóról, azóta van headsettem is. Persze nem kell mindig mindent azonnal elintézni, de egy jó könyv az orvosi váróban néha fél gyógyulással is felér.

Már említettem, hogy tudok nemet mondani bizonyos megkeresésekre. Ha nincs időm olvasni, akkor nincs – nem járok körmöshöz, nem futok futópadon, és max a kádban olvasok, de akkor már annyira fáradt vagyok, hogy inkább a zuhanyzás mellett döntök. Gyerek, munka, háztartás, nyár kellős közepén udvariasan, saját magam miatt is nemet mondok. De ettől te nehogy egy percig is rosszul érezd magad, mert én nagyon nehezen tanultam meg, de az idő az bizony nagyon drága!  

De ha nem tudod, mikor-mire megy el az időd, akkor egy hétig mindent írj fel! Ekkor facebookoztam, dolgoztam, futottam, aludtam, buliba mentem…stb. Ha látod, mikor mit csináltál, akkor meg is tudod találni rá az idődet, ami elvezethet a céljaid megvalósulásához. 

Összefoglalás:

– gyűjtsd össze a feladatokat egy helyre
– priórizáld feladataidat: fontos, nem fontos, ráér 
– tervezz heti szinten
– este készíts listát a másnapi teendőkről
– találd meg az idődet – vizsgáld meg, mennyi időt töltesz a közösségi hálón
– szervezz feladatokat
– engedd meg magadnak a pihenést

Hajrá BloggerKépző!