Blogodnak a kinézeténél nincs fontosabb!

Sok blogot / weboldalt néztem át az elmúlt években, és nagyon sokszor látom a hibákat, amiket remélem a közeljövőben sokan fognak javítani.

Az emberek 10 másodperc alatt döntenek, arról hogy az oldalad átlátható, érdemes-e elolvasni, vagy zavaró és kellemetlenül érzik magukat, onnan már nincs több esélyed, és többször nem fogja felkeresni az oldalad.

Az első benyomások a legfontosabbak és az interneten, tényleg csak egy esélyed van!

Menüsor

Sokszor a menüpontokból nem egyértelmű, hogy miről szól az oldal. Most ha maradunk egy blogoknál, akkor láttam olyan menüsort, hogy „életem” „make up értékelések„- személyes blog esetén érthető, de legyél egyértelmű, mert csak azt értik meg az olvasók. „Életem” „Értékelések”. A túl sok menüpont, és almenü is tud nagyon zavaró lenni, főleg ha több sorba kerül, mert a témába nem mindig lehet állítani rajta, ha csak nem vagy programozó. Az emberek 5-6 menüpontot tudnak megjegyezni és ez alapján döntik el, hogy maradnak-e, érdekelhetik-e amit az oldaladon találnak vagy mennek tovább.

Színek

A színek érzéseket váltanak ki! A színek érzéseket váltanak ki.

Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/szinek-a-weboldalon/

Amikor egy mandalákat készítő hölggyel dolgoztam, megtanultam, hogy a színeknek van jelentősége, és nem csak a lélektől érkező üzenetek ha rajzolsz, hanem amit éppen viselsz, vagy amilyen közegben érzed jól magad, elmond rólad nagyon sok mindent. A színeknek vannak jelentése, és ezzel a tudat alatt üzenetet küldesz a világnak önmagadról. Összezavarhatnak, elbizonytalanítanak, ha rosszul választod meg a színeket amivel dolgozni fogsz. Okozhatnak kellemes érzést, egy letisztult állapotot, amivel tudnak azonosulni. De nézzük meg, milyen szín mit jelent?

PIROS energia, dinamizmus, a vér színe, erotikus, a tűz színe, cselekvésre késztet, negatív megközelítésben a harag színe
SÁRGA jókedv, nyár, tettrekészség, felszabadultság, negatív megközelítésben az irigység színe
ZÖLD
természetesség, megnyugvás, remény, termékenység, negatív megközelítésben a féltékenység színe
KÉK
igazság, békesség, bölcsesség, az égbolt színe, higgadtság, biztonság, hűség, bizalom, tekintély
BORDÓ elegancia, drágaság
BARNA férfiasság, stabilitás, a föld színe
NARANCSSÁRGA büszkeség, önérzetesség, segítőkészség, ambíció, kreativitás, életerő
LILA
lelkiség, szellem, királyi, misztikus
FEHÉR tisztaság, szűziesség, béke, teljes egyensúly, semlegesség
FEKETE elegancia, méltóság, formális, szigorú, negatív megközelítésben gyász, depresszió

Színek alatt fontos még beszélni az oldalon megjelenő háttér képekről.

Ha használsz háttérképet, nagyon figyelj arra, hogy mennyire viszi el a szemet magáról a blog mondanivalójáról. Ha sötét, túl kacifántos képet használsz, hamar el fognak kattintani az oldaladról, nagyon idegesítőnek fogják tartani, mert ha a szem elfárad és nincs benne „élvezett” akkor ennyi volt, mennek tovább. Ha még a betűket is nehéz olvasni a háttérképed miatt, vesztettél!

Nagyon érdemes a színekre sok időt szánni, és a háttérképeket is óvatosan megválasztani. Ilyenkor nézzél körül az interneten teszteld magadat:
– figyeld, hogy melyik weboldalon érzed magad jól, olvasol tovább és tovább,
– vagy milyen amikor egy sötét, nehezen olvasható felületen kell keresgélned.

A blogodhoz a megfelelő színek kiválasztásához ad segítséget a következő néhány weboldal, amit nagyon ajánlók figyelmetekbe:
www.colorschemedesigner.com
done.pixmeup.hu – szépséges színpalettáit.

Betűtípus

A tipográfia, a weboldalakon nagyon fontos szereplők. A cirádás, és a rosszul választott betűtípusokkal vigyázni kell, mert tudnak nagyon idegesítők tudnak lenni. Egyrészt ha cirádás, olvashatatlan a szemnek. Ha rossz a betűtípus és nem szereti az ő, ű betűket még csúnyák is. Attól meg sokaknak elmegy a kedve, hogy ha még rikító színekbe vannak a szövegek, soha nem fogják keresni az oldaladat.

A tipográfia külön szakma, és abban mindenki egyetért, hogy ez is téged fog tükrözni. Vannak olyan tendenciák, amik már most jelzik, hogy a 12-14 pixel szövegméret az általános, és ez növekedni fog. Illetve ez a reszponzív oldalaknál is már külön külön beállíthatóak. Cím sornál 25-28 pixel közötti méret az elfogadott, jelenleg. A betűtípusokat sem szabad nagyon keverni, mert az is tudja idegesíteni az olvasót. Minden betűtípusnak megvan a saját stílusa.Halkan megjegyzem, hogy az áthúzott betűknek sokkal nagyobb hatása lenne, ha használnák a zárójelet. Egyrészt nehéz olvasni, másrészt kizökkenti az olvasót az olvasás ritmusából.Amire még érdemes figyelni az a negatív tér.
Sokan szeretik használni ma is a faltól falig szövegeket, de a negatív tér hatásait vizsgálták, és észrevették hogy nagy előnye van annak, ha nem használják a szövegkizárást, mert:

  • felhívja a figyelmet a fontos szöveg részekre, akár egy sorköz kihagyással,
  • vezeti a szemet, olvasás közben, és rögtön az elején az olvasó eldönti, hogy elolvassa-e az adott cikket, vagy sem,
  • segíti az értelmezést és a gondolkodást.

Hajrá BloggerKépző!