Interjút szeretnék készíteni, de hogyan?

Többen kérték, hogy írjak arról, hogyan kezdjenek neki egy interjúhoz. Bevallom nem is értettem sokáig miért nem megy ez mindenki mint a karikacsapás, aztán rájöttem. 

Emlékszem, hogy diákként készítettem életem első interjúját az akkor híres CarpeDiem zenekar kér férfi tagjával egy pályázatra, és kezem lábam remegett. A pályázatot nem is nyertem, de tapasztalatot annál inkább és utána hobby-t üzem abból, hogy mindenkivel interjúkat készítettem, mert érdekeltek az emberek. 

Egy jó interjúhoz kell egy jó interjú alany. Szükséges felkészülni az adott személy munkájáról, életéről, és tudnunk kell, hogy miről is akarunk vele beszélni vagyis írd össze a kérdéseidet.

Kell egy olyan interjúalanyt találnod, aki érdekes lehet neked.
Igen neked, mert ha te is elolvasnád a cikket, akkor más is el fogja olvasni! Vagyis ez is kicsit a kíváncsiságodtól függ, mint minden más. 

Felkeresed az illetőt, e-mailen, közösségi térben, ha managere van akkor azon keresztül és megbeszéltek egy időpontot, amikor tudtok találkozni, online beszélgetni, vagy határidőre válaszol a kérdéseidre, akár írásban. 

Velem megesett, hogy a legdrágább kávézóba hívott az interjú alanya, de lebetegedtem és másnak adtam az interjút, aki később elmondta, hogy mindent neki kellett fizetnie, és hát nem volt olcsó! Érdemes informálódni az illetőről. 

Ha az illető ráér, van egy interjú idő amit illik betartani. 

Kérdezd meg hogy van, mit szól ahhoz, hogy megkereseted, és szépen lassan vedd elő a kérdéseket, mint egy baráti társalgást. 

Nálam mindig van füzet, és minden interjú alatt jegyzetelek, és így biztosan fel vannak téve a kérdések, még akkor is ha pl a diktafon az asztalon van. Volt, hogy csak a zajt vette fel, én meg sosem bízom a véletlenre! 

A beszélgetést követően én sokszor megkérdeztem, és nagyon szimpatikusnak is találták, hogy van-e valami, amit örülne ha megemlítenék zárásként. Volt aki a nagykoncertről kérte, hogy írjak pár szó, vagy az új könyvének a bemutatójára vár mindenkit szeretettel. 

Formailag ez is olyan mint egy blogbejegyzés:

  • Lead: miért kértél interjút, apropója a beszélgetésnek, hol, milyen körülmények között, milyen céllal. 
  • Bevezetés: bemutatom pár szóban az interjú alanyomat, munkáját és az apropót ami miatt leültünk beszélgetni. 
  • Tárgyalás: maga az interjú kérdések, válaszok
    En: – Arra lennék kiváncsi..
    Alany: – Érdekes feltevés…
    Az interjú alany nevét nem kell minden esetben kiírni, lehet csak az illető monogramját használni.
  • Végül befejezés: a beszélgetésről kialakult véleményem (csalódtam, feltöltött, meglepett) és elköszönés. 

Legyél bátor és ne félj ha elsőre nemet mondanak, akkor keress másikat.
Az interjúk nagyon jók arra, hogy megtanulj kommunikálni, rövid idő alatt, lényegre törően.
Utána dolgozni kell az interjúval is, képet keresni hozzá (ami el lehet kérni az interjúalanytól is, de akkor fel kell tüntetni a fotós nevét!), de amikor megjelenik és sokan olvassák, mindig kapsz visszajelzést az olvasóidtól és ha sokan olvasták tovább osztják, és lehet legközelebb téged fognak keresni! 

Csak csináld. 

Hajrá BloggeRKépző!