Alaki megjelenés a blogon

Alaki megjelenés nagyon is fontos, ha valaki blogot ír, és el akarja érni az olvasókat. Már az általános iskola 6. osztályában megtanultunk fogalmazást írni, tehát tudnunk kell, mi a bevezetés, tárgyalás és befejezés. Nem véletlenül kell ezt a formát használni. 

Viszont a bloggereknek meg kell tanulniuk azt is, amit újságírók már régen használnak, miszerint a bevezetés elé írjanak lead-et. De mi is az  a lead? 

lead angol eredetű szó, jelentése vezetni, esetünkben bevezetni, felvezetni. 

Miért fontos ez? 

A lead a nyomtatott, illetve online sajtóban megjelenő híranyagokat, sajtóanyagokat, újságcikkeket bevezető mondat vagy mondatok összessége, amely(ek) célja főként az olvasó érdeklődésének felkeltése és megtartása, az olvasó tájékoztatása és orientálása. 

A lead formailag is elkülönül a cikk szövegétől: általában nagyobb betűtípussal, félkövéren vagy dőlt betűkkel szedik, és a tördeléssel, esetleg keretezéssel is elválasztják a törzsszövegtől.

Fontos, hogy a cikk előtt legyen lead. Utána jöhet a bevezetés, miről szól a cikked, bevezeted az olvasót, miről és hogyan jut el a tárgyalásig. 

tárgyalás, ahol kibonthatod a saját véleményedet, látásmódodat, a veled történtek megértése. Az emberek szeretik, ha nem csak mondasz valamit, hanem mögötte vannak az érzelmeid is. 

Adj tippeket, tegyél be képet, használj idézeteket. Ha nagyon kemény témáról írsz, a kép és az idézet enged feloldódni a témában, megpihen az agy, és talán könnyebben emészthető az írásod. 

Befejezés. Sokan ott rontják el, hogy csak elbúcsúznak.Ezt ne tedd, zárd le a történetet, vonj le belőle tanulságot, vagy legyen nyitott kérdés, hogy elgondolkodjanak az olvasottakon. 

Ami fontos még az alaki megjelenésnél, hogy ne használj sorkizárást!

Kimutatták kutatások, hogy ha sok a szöveg, és sorkizárással van megírva, az agyad azt az információt kapja, hogy “ez sok, erre most nincs idő”, de ugyanazt a szöveget tagolva képpel, egy idézettel, sorkizárás nélkül használod, sokkal többen olvassák el. 

Folytatjuk, az interjúk alaki formájával. 

BloggerKépző