Hogyan tovább bloggerként 2020-ban?

Ez az év szerintem az egyik legszomorúbb a bloggerek számára; nincsen pánik és kiabálás, csak csendes beletörődés… blog.hu, Covid, cafeblog.hu…

Az index.hu-val történtek akarva akaratlanul is kihatottak a blog.hu felületén megjelenő írásokra, majd a cafeblog.hu-ra is, ami három sorban bejelentette, hogy: 

A Cafeblog 2021 januártól tárhelyszolgáltatóvá változik. Blogposztot írni nem lehet rajta. Kérünk, olvasd el az új Felhasználási Feltételeket!

Akik mélyebben benne vannak a bloggerek világában, azok tudják, hogy a bloggerkedés egy életforma, amit mindenki maga választ. Viszont a kívülállók sajnos nem látják, hogy ez az eset milyen folyamatokat indított el már év elején, és mostanra mit hozott ki az emberekből. Van akinek évek munkáját kell “menekítenie”, van, akinek szó szerint egy életre elment a kedve az egésztől – megjegyzem, joggal. Értem én, hogy egy ingyenes felület azt tesz, amit akar, de…

Egy kis magyarázat: 

Azért választ egy blogger ingyenes felületet, hogy kiprobálja magát, mert ha elindul a blog és be tudja építeni a mindennapjaiba, akkor egyszer dönteni tudjon arról, hogy az adott felületről tovább akar-e lépni vagy sem? 

De ezt nem úgy kellene, hogy 3 kurta sorral kihúzzák a lába alól a felületet, mondván, anyagi okok miatt lehúzza a szolgáltató azt a bizonyos rolót. Tudom, hogy van, akinek anyagilag nem éri meg fenntartani egy blogger oldalt, de ha minden blogger oldalán eladják a reklámokat, és az nem hozza meg az elvárt sikert, miért nem csináltak először mondjuk csomagokat, amivel növelhetik az anyagi bevételeiket, és adnának egy kis időt mindenkinek, hogy eldöntse, merre tovább: 

Ingyen – ezt kapod
Havi 2500,-ért – ezt 
Éves díj fizetésekor meg mondjuk ezt is! – 

A moly.hu oldalnál ez működik, pedig a könyves szféra igen kis szegmenséről beszélünk! 

Így adnának lehetőséget arra, hogy a blogger döntsön! Ha fizet, akkor máris van bevétel, ha nem fizet, úgyis abba fogja hagyni. De aki már 5-10 éve szerkeszti, építi a blogját, annak ez tényleg olyan, mint Damoklész kardja! 

Továbbá az is eszembe jutott – és úgy gondolom, ennek nem csak üzleti okai lehet -, hogy szépen visszaszorítják azokat, akik őszintén és nyíltan írnak politikáról, mindennapokról, mindenkit érintő kérdésekről. Mert ami történt az index.hu-nál, tökéletesen bizonyítja, hogy hetek óta nem került címlapra egy olyan blogbejegyzés sem, ami bírálta volna a kormány döntéseit, vagy, ki hol volt covid teszten, hogyan éli a mindennapokat karanténban, mert csak semleges cikkeket tesznek ki. Értem ezalatt: könyv kritika, művészet, kapcsolati tanácsadás, ápolási trükkök, és még sorolhatnám. Pedig az index.hu címlapjára kerültek ki nagyon kemény bejegyzések is, amelyek még a követőek is hozzászólásra késztették, sőt volt, amit maga az index is átvett. 

Azt az információt tudjuk, hogy a telex.hu-nak lesz majd blogos felülete, de ehhez még nekik is idő kell. 

Mit lehet tenni ilyenkor? Ha őszinte akarok lenni, nem sokat.

  1. Lemented a blogodat – az biztos! 
  2. Kivársz, és költözöl másik ingyesen felületre, amivel vállalod a kialakult helyzetet, vagyis kockázatot vállalsz. 
  3. Eldöntöd, hogy ez most hobbi, vagy hivatás lesz? 
  4. Ha született döntés, kérsz árajánlatokat domain névre, oldal exportálásra, webdesingre, fotózásra, logó tervezésre…stb. 
  5. Meg kell tervezni a következő egy-öt évet (megjelenési lehetőségek, bejegyzések, kommunikáció, pénzügyi tervezés). Itt nagyon hamar kiderül, mennyire jó közösséget épített a blogger évek alatt. 

Bármit is hoz a jövő, sokaknak kell meghozni nehéz döntéseket, és szembenézni a valósággal, de bárhogy lesz, kérlek titeket, senki ne adja fel az álmait, mert a bloggerekre igenis szükség van!

Ha segítségre van szükséged, írj! 

Hajrá, BloggerKépző!